Tip na cestovatelsky batoh - prirucni zavazadlo do letadla
Ja som este zainvestoval do vecsej (30l) "skladacky". Je to lahke, celkom drzi tvar, zohnutele na polovicu a hlavne ma bedrovy pas, takze sa prijemne nosi aj cely den.
https://www.amazon.es/gp/product...8&th=1
lacnejsia alternativa z Decathlonu
Tak ted tedy nevim, 20l nebo 30l. Jeste mi reknete, da se do toho fakt zabalit? Vynechame ty kybliky a podobne😂, ale rucnik na plaz, sandale, pantofle… detem svacu, piti, no nevim🙏, jestli to dokazeme. Ty vetsi prirucaky jsme meli vzdycky plne.😇
Tak si pokusně zabal do asi 55 % objemu Cabin zero to, co nutně potřebuješ. Když se to nevejde, asi budeš muset koupit větší a riskovat, že možná někdy neprojde bez příplatku.
@Mandre: jasně že to jde. Vozím totéž (ručník, sandály, pantofle...), k tomu něco málo oblečení, plus notebook a šňůry, to zabere celkem dost místa. Sváču a pití myslíš na cestu? Sváča se dá sníst před odletem, něco malého navíc do batohu nějak strčíš a pití stejně nemůžeš nést přes security. A já teda krom batohu ještě mívám malou kabelku (15x20 nebo tak nějak) přes rameno, tam se taky vejde spousta věcí, proti ní zatím nikdo nikdy nic nenamítal, i když je povolen jen 1 ks.
Cestujeme hodne s detma a vzdy mame nejmensi mozne batohy. Kdyz letime do teple zeme bereme hlavne snorchly (kazdy nosi svoji na batoh), sandaly, 1 mini rucnik kdyby (ale radsi jsem vyrobila z lehke bavlny rucniko-deka na lezeni na plaze. Pouzivam to jako satek, nebo stinitko, do letadla jako deka. Bere to minimalne misto. A muzu to mit kolem krku kdyz jdeme na boarding. Limituji maximalne sampon, zubni pasta,atd...vzdy se da koupit na miste. Kabelku/fotak nosim pod kabatem kdyz nastoupim do letada. Lahev na piti vzdy berem, proste k kontrolu projde prazdna a pak vyplnim pred nastupem do letadla. Vzdy to se hodi mit lahev. Na 2 tydny do Recka napriklad dcery meli kazde 15L batoh (je jim 7 a 9). A my rodice nam staci 30L - i tak rikam ze da jeste dat min...Nase cesty jsou pohodlne, proste hned jsme ven z letiste, vejde se vsechno do pidi kufr auta, kazde ma svoje ruce volno na prestup metrem, busem atd...pohodove a klidne cestovani.
H.H.Vilda napsal(a):Kdo nemá rád turistické batohy, ale městské jako já, doporučuju Bestway Cabin Pro Small - má přesné rozměry kabinového zavazadla, které je zdarma s rozměry 40x25x20 pro Ryanair. Po vyzkoušení a prověření dokoupen ještě jeden pro mladou, takže doporučuji. Šířka batohu po naplnění se o pár cm " nafoukne " , ale tím, že jsou na boku popruhy lze v pohodě stáhnout a zkoušela jsem jej nacpat do klece Ryanair a úúúplně v pohodě. Vyzkoušeno na týdenní letecké výlety a naprosto dostačující, za ty peníze .. Na delší cesty nebo po dokoupení priority jako větší kabinové zavazadlo taky používám batoh Cabinzero 36l a taktéž doporučuji.
https://www.kufrland.cz/batohy/c...mall-grey/
Tento batoh mozem tiez odporucit. Kupil som ho priatelke na Vianoce, a velka spokojnost. Narvala do neho vsetko mozne, a bez problemov. Super je, ze sa da po bokoch stiahnut takze opticky vyzera malicky aj ked ja napratany.
Prosím o odpověď zdatné poletuchy -pořídila jsem si zavazadlo - údajně kabinové s rozměry:
55x40x23-33, jenže jak čtu výše nějak se to moc neslučuje. Můžu počítat s tím, že jsou nějaké aerolinky, které ten rozměr berou jako kabinové?
Jinak jsem asi v pasti. Možná že bych mohla procházet weby aerolinek ale tady u vás to bude rychlejší. Díky
Rozměry jsou v pořádku, ale u lowcostů si připlatíš, protože tam začali rozlišovat palubní zavazadla malá a velká a v ceně je typicky jen malé.
Je to trochu hokej...
https://www.skyscanner.net/news/...strictions
..ale dlouho nepamatuju, že by to u ne-lowcostů někdo kontroloval.
Dopředu nikdy nevíš. Většinou je to všem jedno, dokud to vysloveně nebije do oka. I když, potkala jsem maníka s tou obří ikea taškou a pustili ho v pohodě dál. Pokud se ale rozhodnou, tak zkontrolují celé letadlo a když se zavazadlo nevejde do boxu, prostě smůla a platíš.
Každá aerolinka má své limity. Před cestou doporučuji vždy zkontrolovat a případně podle toho volit míru "napěchování" batohu.
Jak velké batohy jako bezplatné příruční zavazadlo používáte u LC (wizz, ryan. apod), aniž by Vás otravovali s kontrolou? Zajímají mne hlavně ty na první pohled větší, které překračují povolený rozměr.
Mam Osprey Daylite Expandible Travel Pack. Hlavne na spiatočný let využívam možnosť rozšírenia batohu. Zatiaľ použitý len u Wizzair,bez problémov.
Sali, strašně záleží s jakým LC letíš. Nejlevnější letenka u Ryanairu dneska znamená, že si můžeš vzít maximálně batoh, který se ti vejde pod sedačku. Na tohle je optimální Fjallraven Kanken (výška 38cm, hloubka 13cm, šířka 27cm, objem 16l). Mám k tomu jediný důvod: otvírání batohu. Osobně nedám dopustit na "packing cubes". Bohatě ti vystačí ty z Decathlonu, ale třeba Osprey dělá ještě kompresní se dvěma zipy, takže oblečení ještě trošku stlačíš a získáš víc prostoru v batohu.
U klasicky příručního zavazadla, co si můžeš vzít nahoru, používám Osprey Fairview 40l + Osprey Daylite Waist ledvinku na cennosti (pas), co potřebuju mít nutně po ruce. Uvažuju, že si pořídím Aer Sling 2, abych do toho nacpala o trochu víc. Ale vidím to spíš tak, že nacpu víc peněz do věci, co se mi líbí a ve skutečnosti ji nepotřebuju :-)
Vueling ti normálně vezme příruční zavazadlo do podpalubí. Neměří, neváží, automaticky tak učiní.
Easyjet klasické rozměry kabinového zavazadla (56 cm x 40 cm x 25 cm) zpoplatňuje, při koupi letenky rovnou doporučuji kupovat místa se zavazadlem, později je příruční zavazadlo dražší a místa dávno fuč.
S Wizzaair mám šest nebo sedm let starou zkušenost, takže to je na někoho, kdo s nima lítá častěji.
K Ryanairu výše popisované není pravda. Katka Ostrá s ním lítá několik let několikrát měsíčně s 30 l batohem vždy bez příplatků a i takový batoh se běžně dává nahoru. Na podzim se tu o tom diskutovalo, že kontroly jsou jen výjimečně. Já měl koncem loňského roku 6 letů bez kontrol (a 2 s easyJet), ale viděl jsem, jak v Praze na gate kontrolovali holku z Jordánska, která měla bez příplatku 2 velké tašky a jednu musela doplatit (letuška jí říkala, že tu druhou promíjí).
O easyJetu se tu v poslední době pár lidí zmiňovalo, že kontrolovali rozměry snad všech příručních zavazadel.
Jinak u rozměrů je pár cm tolerance (alespoň u Ryanairu) a batoh se dá stlačit, když není příliš plný nebo velký.
Easyjet má zadarmo 45x36x20, musí se vejít pod sedačku. Mám Cabin zero tomuto vyhovující, objem nepamatuju, lze snadno stáhnout postranními popruhy. Dobrý trik je koupit v tmavé barvě, vizuálně vypadá menší.
Ve čtvrtek kontrolovali lidi s kufříky a velmi dbali na to, aby se vešly včetně koleček.
Libor_S napsal(a):K Ryanairu výše popisované není pravda. Katka Ostrá s ním lítá několik let několikrát měsíčně s 30 l batohem vždy bez příplatků a i takový batoh se běžně dává nahoru. Na podzim se tu o tom diskutovalo, že kontroly jsou jen výjimečně. Já měl koncem loňského roku 6 letů bez kontrol (a 2 s easyJet), ale viděl jsem, jak v Praze na gate kontrolovali holku z Jordánska, která měla bez příplatku 2 velké tašky a jednu musela doplatit (letuška jí říkala, že tu druhou promíjí).
O easyJetu se tu v poslední době pár lidí zmiňovalo, že kontrolovali rozměry snad všech příručních zavazadel.
Jinak u rozměrů je pár cm tolerance (alespoň u Ryanairu) a batoh se dá stlačit, když není příliš plný nebo velký.
Oficiálně je to rozhodně pravda, max. 40 x 20 x 25cm = 20l. Samozřejmě moc často to nekontroluji, ale stalo se mi to už minimálně dvakrát, proto jsem radši zůstal u 20l. Konkrétně kvůli foťáku a dronu používám Peak Design Everyday Backpack 20l. Ten se da do toho boxu narvat, 30l ani náhodou, i když na první pohled nevypadá nějak obrovský. Těch 10 litrů navíc by se určitě hodilo když ta elektronika zabírá většinu místa, ale i ták na víkend to stačí :)
Ty uvedené rozměry od Ditous pravda rozhodně nejsou a že se může vzít maximálně batoh, který se vejde pod sedačku, je jen teorie, která se v praxi téměř nikdy nevyžaduje viz diskuze zde https://www.cestujlevne.com/cest...ucaku-2185 Navíc ani batoh o těch oficiálních rozměrech se pod sedadlo nevejde viz můj příspěvek v tom odkazu:
Katka psala, že dává svůj batoh v ceně vždy nahoru (i když má být pod sedadlem, předpokládám). Já jsem se pokoušel dát můj batoh v Ryanairu pod sedadlo, ale to by musel mít na výšku tak 30-35 cm, aby se tam vešel (naležato by mi vadil a překážel by při případné evakuaci, i když přesahuje limit jen o pár cm a v kleci by se ohnul).
A dotaz byl na to, co používáme, ne na to, jaké jsou oficiální požadavky. K toleranci rozměrů jsem našel toto: Ryanair dokonce poprvé veřejně přiznává, že klece na měření zavazadla budou větších rozměrů a to 42x20x30 cm . https://honzovyletenky.cz/leteck...padu-2018/
To odpovídá 25 l. Batoh 30 l asi taky nebude úplně plný a jak jsem psal, batoh se dá stlačit, když není příliš plný nebo velký. V době nástupu do letadla se taky může něco dát dočasně do kapes nebo si i obléct třeba větrovku a hned je místa v kapsách víc (v zimě je to ještě snadnější). Katka psala v té diskuzi, že kdyby viděla, že kontrolují, požádá někoho z fronty, kdo má místo, o dočasné přenesení nějaké věci.
Libor_S napsal(a):Ty uvedené rozměry od Ditous pravda rozhodně nejsou a že se může vzít maximálně batoh, který se vejde pod sedačku, je jen teorie, která se v praxi téměř nikdy nevyžaduje viz diskuze zde https://www.cestujlevne.com/cest...ucaku-2185 Navíc ani batoh o těch oficiálních rozměrech se pod sedadlo nevejde viz můj příspěvek v tom odkazu:
Katka psala, že dává svůj batoh v ceně vždy nahoru (i když má být pod sedadlem, předpokládám). Já jsem se pokoušel dát můj batoh v Ryanairu pod sedadlo, ale to by musel mít na výšku tak 30-35 cm, aby se tam vešel (naležato by mi vadil a překážel by při případné evakuaci, i když přesahuje limit jen o pár cm a v kleci by se ohnul).
A dotaz byl na to, co používáme, ne na to, jaké jsou oficiální požadavky. K toleranci rozměrů jsem našel toto: Ryanair dokonce poprvé veřejně přiznává, že klece na měření zavazadla budou větších rozměrů a to 42x20x30 cm . https://honzovyletenky.cz/leteck...padu-2018/
To odpovídá 25 l. Batoh 30 l asi taky nebude úplně plný a jak jsem psal, batoh se dá stlačit, když není příliš plný nebo velký. V době nástupu do letadla se taky může něco dát dočasně do kapes nebo si i obléct třeba větrovku a hned je místa v kapsách víc (v zimě je to ještě snadnější). Katka psala v té diskuzi, že kdyby viděla, že kontrolují, požádá někoho z fronty, kdo má místo, o dočasné přenesení nějaké věci.
Odmítám se hádat. Já tu kontrolu ve Vídni měla, cestou zpátky ze Španělska ne. Oba dva víme, že vždycky a ve všem záleží na tom, jak se zrovna někomu chce kontrolovat. Takže než mě tady začneš osočovat, že nepíšu pravdu (takže vlastně říkáš, že lžu), zamysli se.
Loni mi při jednom letu personál Wizzairu nekompromisně vyhodil z vrchu kabinový batoh Cabin Max Manhattan 40x20x25. Přitom nahoře nezavazel, trocha místa tam i s ním ještě zbývala! Jakákoliv diskuse byla marná... Musel jsem ho dát pod sedadlo.
@Ditous: Za 8 let registrace na CL jsi i s těmito 2 příspěvky napsala celkem 9 příspěvků do diskuze (teď ses probrala po 10 měsících) a hned tu moralizuješ a děláš dusno. Napsala jsi to tak, jako že přes to nejede vlak (což není pravda) a částečně to vyznělo spíš jako reklama (navíc na rozměrově nevhodný batoh). Ani jsem nepsal, že kontroly nikdy nejsou.
@Azul: Ty se nad sebou taky zamysli. Děláš ráda dusno? Chtěla bys tu je přikyvovače, kteří se obrazně řečeno poplácávají po zádech? V tom smysl diskuze není. Myslíš, že Sali na svou otázku "zajímají mne hlavně ty na první pohled větší, které překračují povolený rozměr" dostala od Ditous odpověď, jakou čekala?
@Divan: Jak zjistili, že nemáš zaplaceno za větší batoh? Náhoda nebo to byla systematická kontrola více takových batohů? V té výše zmíněné diskuzi jsem se ptal na zkušenosti s tímto a vypadalo to, že takový požadavek je vyjímečný.